Jytte Guteland talar om FuturEurope i Ungdomsstyrelsens Rikskonferens 2013

I år handlade Ungdomsstyrelsens Rikskonferens om ”Unga i Norden”

Ett av seminarierna med titeln ”I Norden har vi ett system” hade Jytte Guteland, Programchef Europa och Sysselsättning Global Utmaning, som panelist tillsammans med Pernilla Baralt, Kommunikationschef, Europeiska kommissionens representation i Sverige samt Bo Andersson, Föreningen Norden.

Jytte Guteland berättade först om Global Utmanings FuturEurope program, och medborgarskriften där vi samlar röster om Europa och EU. Därefter informerade Pernilla Baralt om EU Kommissionens arbete för att sprida kunskap och information om EU och Europa frågor. Bo Andersson talade kort om Norden i Europa och Europa i Norden, där likheter, skillnader och samarbeten mellan de Nordiska länderna togs up.

Panelen diskuterade bland annat om vikten av medborgardialoger och informationskanaler runt EU frågor, och om hur Svenska medborgare kan vara med och påverka politiker runt Europas framtid. Viktiga frågor som arbetslöshet, mångfald, supervalåret, och den Nordiska modellen diskuterades bland deltagarna.

Nedan följer ett urval av citat och bilder från seminariet.

Om man inte har medborgardialoger om viktiga Europa frågor finns risken att extremismen växer i tystnadenJytte Guteland

Det är viktigt att minska känslan av skuld och skam hos den enskilda personen, genom att istället visa på att arbetslöshet är ett gemensamt problem i EuropaJytte Guteland

I internationella sammanhand är man mer intresserade av “the Nordic Way” än “the Nordic Model” (refererar sedan till skriften ”The Nordic Way” av Föreningen Norden och Global Umaning) Bo Andersson

ImageImageImageImage

Lämna en kommentar