Om

Bakgrund
Under hösten 2012 samarbetade tankesmedjan Global Utmaning och Föreningen Norden kring skriften ”Nordic Ways out of the Crisis” – en antologi där tjugo framstående politiker och debattörer från samtliga nordiska länder delar med sig av sina tankar och frågeställningar om Nordens roll i ett framtida Europa. Denna expertskrift presenteras på en publik konferens i Stockholm 19: e februari, som inleds av Europaminister Birgitta Ohlsson. Den kommer att översättas till engelska och spridas till intresserade partners och tankesmedjor i Europa. Nu vill vi på Global Utmaning ta detta arbete vidare och engagera en större krets i diskussionen om Nordens roll i ett framtida Europa, under projektnamnet FuturEurope.

Varför FuturEurope?
FuturEurope syftar till att engagera svenska medborgare – ung som gammal – i en diskussion om EU-samarbetets utmaningar. Vilka frågor kommer högst upp på agendan när vi frågar svenska medborgare? Kanske finns det lika många svar som det finns medborgare, kanske blir vi överraskade över hur överens allmänheten är. Vi vill främja ett starkt och konstruktivt engagemang från allmänheten och stimulera till en mångsidig debatt om EU: s utmaningar och framtid. Genom en process av både fysiska och digitala möten vill vi skapa en dynamisk dialog som involverar människor från olika håll i samhället.

Gör din röst hörd!
Under projektets senare del vill vi sammanställa denna dialog till en Medborgarskrift. Skriften blir ett svar på de erfarna debattörernas och politikernas formuleringar och en parallell till expertskriften ”Nordic Ways out of the Crisis”. Diskussioner om demokrati och medborgarinflytande kan inte hållas på ett trovärdigt sätt om inte medborgarna bjuds in i samtalet. FuturEurope vill höja medborgarnas röster i frågor om Europas utmaningar och presentera den färdiga skriften för beslutsfattare och politiker.

Lämna en kommentar